Recept neve: Mákos linzer
Recept előtörténete: Egy különleges házias aprósütemény, amelyben a mák jellegzetes íze és az édes lekvár harmonikusan találkozik. Tökéletes választás ünnepi alkalmakra vagy baráti összejövetelekre, és a csokoládé bevonat még különlegesebbé teszi.
Recept származási országa: Magyarország
Kategória: Desszert, Aprósütemény
Linzer recept
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 30 perc
- Pihentetés: 30 perc
- Sütés: 15 perc
- Összesen: kb. 60 perc
Mennyiség: 20 adag
Összetevők:
Tésztához:
- Liszt: 550 g
- Margarin: 300 g (hideg)
- Darált mák: 50 g
- Kristálycukor: 250 g
- Tojássárgája: 3 db
- Vaníliás cukor: 2 csomag
- Sütőpor: 1 csomag
- Tejföl: 2 evőkanál
- Só: 2 csipet
Töltelékhez:
- Lekvár: 1 üveg (pl. sárgabarack vagy málna)
Bevonathoz:
- Étcsokoládé: 100 g
Elkészítés:
- Tészta elkészítése:
A lisztet a hideg margarinnal összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a darált mákot, kristálycukrot, tojássárgáját, vaníliás cukrot, sütőport, tejfölt és sót. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát, hogy az alapanyagok ne melegedjenek fel. A tésztát folpackba csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük. - Formázás és sütés:
A lehűlt tésztát lisztezett felületen 1-2 mm vastagságúra nyújtjuk, majd tetszőleges formákkal kiszaggatjuk. A tésztadarabokat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranyszínűre sütjük. - Összeállítás:
A kihűlt linzereket ízlés szerint lekvárral összeragasztjuk. A tetejükre olvasztott étcsokoládét csorgatunk, és hagyjuk megdermedni. - Pihentetés és tálalás:
A csokoládé megkötése után a linzereket zárható dobozban tároljuk, hogy megpuhuljanak. Fél nap elteltével már fogyaszthatók.
Tálalás:
A mákos linzereket ízlésesen tálalhatjuk egy ünnepi tálcán, akár porcukorral megszórva, hogy még mutatósabbak legyenek.
Tippek és trükkök:
- A tészta variálható: ha nem szeretnénk mákos ízt, a tészta egyik felébe tegyünk kakaót, a másikba vaníliás cukrot.
- A csokoládé bevonatot ízlés szerint díszíthetjük apróra vágott dióval vagy kókuszreszelékkel is.