Recept neve: Linzer – kezdőknek is
Recept előtörténete: Egy egyszerű, mégis klasszikus linzer recept, amely tökéletes választás kezdő sütni vágyóknak is. A baracklekvárral töltött linzer omlós tésztája és a lekvár édessége igazán otthonossá teszi az ünnepi vagy hétköznapi desszerteket.
Recept származási országa: Magyarország
Kategória: Desszert, Aprósütemény
Linzer recept
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 20 perc
- Pihentetés: 1 óra
- Sütés: 10 perc
- Összesen: kb. 120 perc
Mennyiség: Nem megadott
Összetevők:
Tésztához:
- Liszt: 300 g
- Margarin: 200 g
- Porcukor: 100 g
- Tojássárgája: 1 db
- Vaníliás cukor: 1 csomag
- Citromhéj: 0,5 db citrom reszelt héja (bio ajánlott)
- Sütőpor: 1 teáskanál
Töltelékhez:
- Baracklekvár: 0,5 üveg
Elkészítés:
- Tészta készítése:
A lisztet, porcukrot, vaníliás cukrot, sütőport és citrom reszelt héját egy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a margarint, és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk. Végül hozzáadjuk a tojássárgáját, és egységes tésztát gyúrunk belőle. A tésztát fóliába csomagoljuk, és 1 órára hűtőbe tesszük. - Tészta nyújtása és formázása:
A pihentetett tésztát porcukorral hintett deszkán kb. 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk. Linzerkiszúróval kiszaggatjuk a formákat, és minden második darab közepét kisebb kiszúróval kilyukasztjuk. - Sütés:
A tésztadarabokat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és előmelegített sütőben, közepes hőfokon (kb. 180°C) 10 perc alatt aranyszínűre sütjük. - Összeállítás:
A kihűlt linzereket baracklekvárral összeragasztjuk: egy teljes és egy lyukas darabot összeillesztünk. A lyukas közepébe egy kevés extra lekvárt teszünk. - Díszítés:
A kész linzereket vaníliás porcukorral szórjuk meg.
Tálalás:
A linzerek porcukorral megszórva, teával vagy kávéval tálalva tökéletesek. Hűvös, száraz helyen hosszabb ideig eltarthatók, és az idő múlásával csak finomabbá válnak.
Tippek és trükkök:
- A tésztát gyorsan gyúrjuk, hogy a margarin ne olvadjon meg túlságosan, így a linzerek omlósak maradnak.
- A lekvár ízét variálhatjuk más gyümölcsökkel is, például málna- vagy szilvalekvárral.