Recept neve: Linzer hagyományos módon
Recept előtörténete: Egy klasszikus, házias linzer recept, amely generációk óta a magyar családok kedvence. A hagyományos linzertésztát lekvárral töltve, ünnepi vagy hétköznapi alkalmakra egyaránt tökéletes választás.
Recept származási országa: Magyarország
Kategória: Desszert, Aprósütemény
Linzer recept
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 20 perc
- Pihentetés: 1 óra
- Sütés: 8-10 perc
- Összesen: kb. 40 perc
Mennyiség: 6 adag
Összetevők:
- Liszt: 600 g
- Vaj vagy margarin: 400 g
- Porcukor: 200 g
- Citromhéj: 1 db citrom reszelt héja
- Vaníliás cukor: 2 csomag
- Tojássárgája: 2 db
- Sütőpor: 1 csomag
- Lekvár: ízlés szerint (pl. sárgabarack vagy málna)
Elkészítés:
- Tészta készítése:
A lisztet, vajat vagy margarint, porcukrot, citrom reszelt héját, vaníliás cukrot, tojássárgáját és sütőport gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, hogy homogén tésztát kapjunk. A tésztát folpackba csomagoljuk, és 1 órára hűtőbe tesszük. - Formázás és sütés:
A pihentetett tésztát lisztezett felületen kb. 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, majd tetszőleges formával kiszaggatjuk. Minden második tésztakarika közepét egy kisebb kiszúróval lyukasszuk ki. A tésztadarabokat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és 180°C-ra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt aranyszínűre sütjük. - Összeállítás:
A megsült tésztákat hagyjuk langyosra hűlni, majd egy teljes tésztadarabot és egy lyukasat lekvárral összeragasztunk. A kész linzereket fémdobozba tesszük, hogy megpuhuljanak.
Tálalás:
A hagyományos linzereket porcukorral megszórva kínálhatjuk. Ideális desszertként teához vagy kávéhoz.
Tippek és trükkök:
- A tészta gyúrásánál érdemes gyorsan dolgozni, hogy a vaj vagy margarin ne olvadjon meg túlságosan.
- A linzereket akár előző nap is elkészíthetjük, mivel a dobozban tárolva csak finomabbá és omlósabbá válnak.