Recept neve: Kókuszpudingos töltött linzer
Recept előtörténete: Ez a különleges linzer recept a kókusz gazdag ízével és krémes pudingos töltelékkel varázsolja el az ünnepi asztalt. A csokoládéval és kókuszreszelékkel díszített kosárkák nemcsak ízletesek, hanem látványosak is, így ideális desszert karácsonyra vagy más ünnepi alkalmakra.
Recept származási országa: Magyarország
Kategória: Desszert, Aprósütemény
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 30 perc
- Pihentetés: 1 óra
- Sütés: 20-25 perc
- Összesen: kb. 60 perc
Mennyiség: 4 adag
Összetevők:
Tésztához:
- Liszt: 200 g
- Porcukor: 50 g
- Só: 1 csipet
- Hideg vaj: 150 g
- Tojássárgája: 1 db
- Hideg víz: 1 evőkanál (szükség esetén)
Töltelékhez:
- Kókusztej: 250 ml
- Kókuszreszelék: 100 g
- Cukor: 100 g
- Vaníliás cukor: 1 csomag
- Tojássárgája: 2 db
- Étkezési keményítő: 25 g
Díszítéshez:
- Étcsokoládé: 1 tábla (kb. 100 g)
- Étkezési olaj: 1 evőkanál
- Kókuszreszelék: díszítéshez
Elkészítés:
- Tészta készítése:
A lisztet, porcukrot és sót egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a hideg vajat, és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk. Belekeverjük a tojássárgáját, és ha szükséges, hozzáadunk egy kevés hideg vizet, hogy sima tésztát kapjunk. A tésztát fóliába csomagolva legalább 1 órára a hűtőbe tesszük. - Formázás:
A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, majd kosárkaformákat kikenünk vajjal és meghintünk liszttel. A formákat kibéleljük a tésztával, és visszatesszük a hűtőbe. - Puding készítése:
A tojássárgájákat simára keverjük a keményítővel. A kókusztejet a cukorral és vaníliás cukorral forráspontig melegítjük, majd hozzáadjuk a kókuszreszeléket. Állandó keverés mellett hozzáöntjük a tojásos keveréket, és sűrűre főzzük. A langyosra hűlt pudingot a tésztával kibélelt formákba kanalazzuk. - Sütés:
A tésztával és pudinggal töltött formákat 180°C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. - Díszítés:
Az étcsokoládét vízgőz felett az olajjal összeolvasztjuk. A kosárkák alját megmártjuk a csokoládéban, majd kókuszreszelékbe nyomkodjuk.
Tálalás:
A kókuszpudingos linzereket hűvösen tálaljuk, hogy a csokoládé megdermedjen. Kiválóan illenek ünnepi alkalmakra, de egy hétköznapi desszertként is megállják a helyüket.
Tippek és trükkök:
- A kókusztej helyett használhatunk sima tejet is, de a kókusztej intenzívebb ízt ad.
- A kosárkák díszítését variálhatjuk: reszelt fehér csokoládéval vagy színes cukorkákkal is megszórhatjuk.