Recept neve: Karácsonyi Nutellás linzerkarikák
Recept előtörténete: A Karácsonyi Nutellás linzerkarikák tökéletes aprósütemények az ünnepi időszakra. Az omlós tészta és a gazdag Nutella töltelék harmonikus kombinációja garantáltan elnyeri a gyerekek és a felnőttek tetszését is. A fűszeres ízek pedig még különlegesebbé teszik ezt a klasszikus édességet.
Kategória: Desszert, Aprósütemény
Linzer recept
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 20 perc
- Pihentetés: 15 perc
- Sütés: 10-12 perc
- Összesen: kb. 45 perc
Mennyiség: Nem megadott
Összetevők:
Tésztához:
- Liszt: 300 g
- Margarin: 200 g (hideg)
- Porcukor: 100 g
- Vaníliás cukor: 1 csomag
- Tojássárgája: 2 db
- Őrölt fahéj: 1 teáskanál
- Őrölt szegfűszeg: 0,5 kávéskanál
- Citrom reszelt héja: 1 db
Töltelékhez:
- Nutella: 1 üveg
Díszítéshez:
- Darált dió vagy mogyoró: ízlés szerint
- Porcukor: szóráshoz
Elkészítés:
- Tészta készítése:
A lisztet összekeverjük a porcukorral, vaníliás cukorral, fűszerekkel, és citromhéjjal. Hozzáadjuk a hideg margarint, és gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk. Amikor a tészta kezd összeállni, hozzáadjuk a tojássárgákat, és sima tésztává gyúrjuk. A tésztát hűtőbe tesszük 15 percre pihenni. - Nyújtás és szaggatás:
A pihentetett tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk (kb. 3-4 mm vastagságúra). Kerek kiszúróval páros tésztalapokat formázunk, minden második lapot középen kiszúrunk egy kisebb kiszúróval. - Sütés:
A lyukas lapokat megkenjük enyhén felvert tojással, majd megszórjuk darált dióval vagy mogyoróval. A tésztalapokat 190°C-ra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt világosbarnára sütjük. - Összeállítás:
A kihűlt mogyorós lapokat porcukorral megszórjuk. Az alsó sima lapokra bőségesen Nutellát kenünk, majd a porcukrozott lapokat ráhelyezzük.
Tálalás:
A linzerkarikákat tálalás előtt hagyjuk pár órát pihenni, hogy az ízek összeérjenek. Tökéletes kísérője lehet egy csésze meleg kakaónak vagy forró teának.
Tippek és trükkök:
- A Nutella helyett használhatunk más csokoládékrémet vagy akár mogyoróvajat is.
- A tésztát gyorsan dolgozzuk össze, hogy a margarin ne olvadjon meg túlzottan, így az omlós textúrát megőrizhetjük.