Recept neve: Gluténmentes linzer
Recept előtörténete: Ez a gluténmentes linzer tökéletes választás azok számára, akik diétájuk vagy ételérzékenységük miatt nem fogyaszthatnak hagyományos búzalisztből készült süteményeket. Az omlós rizslisztes tészta és a lekvár harmonikus párosítása ugyanúgy megidézi a klasszikus linzerek ízvilágát.
Recept származási országa: Magyarország
Kategória: Desszert, Aprósütemény
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 20 perc
- Pihentetés: 30 perc
- Sütés: 12-15 perc
- Összesen: kb. 60 perc
Mennyiség: 4 adag
Összetevők:
Tésztához:
- Rizsliszt: 250 g
- Sütőpor: 0,5 csomag
- Só: 1 csipet
- Porcukor: 60 g
- Vaníliás cukor: 1 csomag
- Citrom reszelt héja: 0,5 db
- Sütőmargarin: 125 g (hideg)
- Tojás: 1 db
- Tejföl: 1 evőkanál
Töltelékhez:
- Lekvár: ízlés szerint (pl. sárgabarack, málna vagy szilva)
Díszítéshez:
- Porcukor: szóráshoz
Elkészítés:
- Tészta készítése:
A rizslisztet összekeverjük a sütőporral, sóval és reszelt citromhéjjal. Hozzáadjuk a hideg, felkockázott margarint, és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk. Hozzákeverjük a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd a közepébe egy mélyedést készítünk, és beleütjük a tojást, hozzáadjuk a tejfölt. Gyors mozdulatokkal egynemű tésztát gyúrunk, amelyet folpackba csomagolva 30 percre hűtőbe teszünk. - Formázás:
A hűtött tésztát rizsliszttel megszórt felületen kb. 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk, majd tetszőleges formákkal kiszaggatjuk. A maradék tésztát újra összegyúrjuk és kiszaggatjuk. - Sütés:
A kiszaggatott tésztákat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és 170°C-ra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt világos színűre sütjük. A sütés után hagyjuk teljesen kihűlni a tepsiben, mert melegen törékeny a tészta. - Összeállítás:
A kihűlt linzereket tálalás előtt ízlés szerint lekvárral összeragasztjuk, majd porcukorral megszórva kínáljuk.
Tálalás:
A gluténmentes linzert tálalás előtt friss lekvárral töltve és porcukorral megszórva kínáljuk. Ideális desszert bármilyen ünnepi alkalomra vagy egyszerű délutáni uzsonnára.
Tippek és trükkök:
- Ha a tészta túl száraz lenne, adjunk hozzá még egy kevés tejfölt, ha pedig túl lágy, egy kis lisztet.
- Az omlós tésztát óvatosan kezeljük, hogy elkerüljük a törést, különösen melegen.