Recept neve: Citromos krémmel töltött linzer
Recept előtörténete: Ez a különleges linzer recept a citrom frissességével és a vaníliás krém lágyságával hódít. A mákos tészta és a citrusos töltelék harmóniája egyedi ízélményt nyújt, amely tökéletes ünnepi asztalra vagy különleges alkalmakra.
Recept származási országa: Magyarország
Kategória: Desszert, Aprósütemény
Linzer recept
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 20 perc
- Sütés: 10 perc
- Krém készítése: 10 perc
- Összesen: kb. 40 perc
Mennyiség: 6 adag
Összetevők:
Tésztához:
- Margarin: 250 g (szobahőmérsékletű)
- Sütőpor: 1 csomag
- Liszt: 500 g
- Porcukor: 150 g
- Tojás: 1 db
- Darált mák: 2 evőkanál
Krémhez:
- Vaníliás pudingpor: 1 csomag
- Kristálycukor: 3 evőkanál
- Tej: 400 ml
- Margarin: 50 g
- Citrom: 1 db (kifacsart leve)
Elkészítés:
- Tészta elkészítése:
A szobahőmérsékletű margarint összedolgozzuk a sütőporral elkevert liszttel, hozzáadjuk a porcukrot és a tojást, majd az egészet sima tésztává gyúrjuk. Végül belekeverjük a darált mákot. A tésztát lisztezett felületen 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk, majd kiszaggatjuk. Minden második formát kisebb kiszúróval lyukasztjuk ki. A formákat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. - Sütés:
A sütiket 180°C-ra előmelegített sütőben 7-10 perc alatt világosbarnára sütjük. A kisült linzereket rácsra téve hagyjuk kihűlni. - Krém készítése:
A pudingport és a cukrot egy edényben elkeverjük, majd folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tejet. Sűrűre főzzük a pudingot, majd kihűtjük. A kihűlt pudinghoz robotgéppel hozzákeverjük a margarint és a citrom kifacsart levét, így sima krémet kapunk. - Összeállítás:
A kihűlt linzereket megtöltjük a citromos krémmel, majd egy teljes és egy lyukas tésztadarabot összeragasztunk. A süteményeket egy napig pihentetjük, hogy a tészta megpuhuljon és omlós legyen.
Tálalás:
A citromos krémmel töltött linzereket tálalás előtt ízlés szerint porcukorral megszórhatjuk. Tökéletes desszertként vagy délutáni teához kínálva.
Tippek és trükkök:
- A tésztát gyorsan gyúrjuk, hogy a margarin ne olvadjon meg, így biztosítva a tészta omlósságát.
- A linzert akár előző nap is elkészíthetjük, mivel a krém pihentetés közben még finomabbá teszi.