Recept neve: Baracklekváros linzer
Recept előtörténete: Egy hagyományos, házias aprósütemény, amely az ünnepi asztalok egyik kedvence. A sárgabarack lekvár édes-savanykás íze tökéletesen kiegészíti az omlós linzertésztát, így ideális karácsonyra, húsvétra vagy bármilyen különleges alkalomra.
Recept származási országa: Magyarország
Kategória: Desszert, Aprósütemény
Linzer recept
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 30 perc
- Pihentetés: 20 perc
- Sütés: 30 perc
- Összesen: kb. 90 perc
Mennyiség: 4 adag
Összetevők:
Tésztához:
- Margarin: 250 g (szobahőmérsékletű)
- Sütőpor: 1 csomag
- Liszt: 450 g
- Porcukor: 150 g
- Vaníliás cukor: 2 csomag
- Tojás: 1 db
Töltelékhez:
- Sárgabarack lekvár: ízlés szerint
A tetejére:
- Porcukor: szóráshoz
Elkészítés:
- Tészta elkészítése:
A szobahőmérsékletű margarint a sütőporral elkevert liszthez adjuk, majd hozzákeverjük a porcukrot, vaníliás cukrot és a tojást. Az összetevőket alaposan összegyúrjuk, hogy sima tésztát kapjunk. A tésztát hűtőbe tesszük 20 percre pihenni. - Formázás és sütés:
A pihentetett tésztát lisztezett felületen kb. 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk. Tetszőleges formákkal kiszaggatjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Az előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten kb. 30 perc alatt aranyszínűre sütjük. - Összeállítás:
A kihűlt sütemények közül az egyik formát megkenjük sárgabarack lekvárral, majd ráhelyezünk egy másik formát, hogy szendvicset képezzenek. A lekvárral töltött linzereket porcukorral megszórjuk.
Tálalás:
A baracklekváros linzereket porcukorral meghintve tálaljuk. Kiváló választás teához, kávéhoz, vagy akár ajándékként is.
Tippek és trükkök:
- A tésztát gyorsan kell dolgozni, hogy a margarin ne olvadjon meg túlságosan, így biztosítva a linzerek omlósságát.
- A lekvár helyett más gyümölcslekvárt vagy csokoládékrémet is használhatunk tölteléknek, hogy változatosabbá tegyük a süteményeket.