Recept neve: Azonnal omlós, puha linzer
Recept előtörténete: Ez a linzer recept különösen népszerű, mivel azonnal fogyasztható, nem kell napokig várni, hogy megpuhuljon. A puha, omlós tészta és az ízletes lekvár tökéletes kombinációja garantáltan elnyeri a család és a vendégek tetszését.
Kategória: Desszert, Aprósütemény
Linzer recept
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 20 perc
- Sütés: 8 perc
- Összesen: kb. 30 perc
Mennyiség: 20 db
Összetevők:
Tésztához:
- Finomliszt: 300 g
- Porcukor: 60 g
- Puha vaj: 200 g
- Tojássárgája: 1 db
- Citrom reszelt héja és leve: 0,5 db
- Lekvár: ízlés szerint (pl. sárgabarack, málna)
Díszítéshez:
- Porcukor: ízlés szerint
Elkészítés:
- Tészta készítése:
A lisztet, porcukrot, citrom reszelt héját és levét összekeverjük. Hozzáadjuk a puha vajat és a tojássárgáját, majd gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk. - Tészta nyújtása és szaggatása:
Enyhén lisztezett felületen a tésztát kb. 4 mm vastagra nyújtjuk. Kiszaggatjuk a tésztát kiszúróformával, minden második darabot lyukasan szaggatva. A maradék tésztát újra összegyúrjuk, nyújtjuk, és ismét szaggatjuk. - Sütés:
A kiszaggatott tésztákat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd előmelegített légkeveréses sütőben 180°C-on kb. 8 percig sütjük. A sütemények világos színűek maradjanak, és a sütőből kivéve még puhák lehetnek, de kihűlés közben megszilárdulnak és omlósak lesznek. - Összeállítás:
A sütemények közepére ízlés szerinti lekvárt teszünk. A lyukas darabokat porcukorral megszórjuk, majd összeragasztjuk a töltött és a lyukas süteményeket.
Tálalás:
Azonnal fogyasztható, de jól záródó dobozban napokig eláll, megőrizve omlós textúráját. Tökéletes egy csésze tea vagy kávé mellé.
Tippek és trükkök:
- A tészta omlósabb lesz, ha hidegen dolgozunk vele, de gyorsan gyúrjuk össze, hogy a vaj ne olvadjon meg túlságosan.
- A lekvárt ízlés szerint variálhatjuk, akár csokoládékrémet vagy mogyorókrémet is használhatunk a töltéshez.