Recept neve: Almás linzer
Recept előtörténete: Ez a recept a szél által lefújt almákból született, melyek finom és kiadós süteménnyé alakultak a család örömére. Az omlós tészta és a fahéjas alma tökéletes párost alkot, amely mindenki kedvence lehet.
Kategória: Desszert, Sütemény
Linzer recept
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 40 perc
- Sütés: 60 perc
- Összesen: 1 óra 40 perc
Mennyiség: 20 kocka szelet
Összetevők:
Tésztához:
- Liszt: 600 g
- Sütőpor: 14 g
- Vaníliás cukor: 16 g
- Cukor vagy édesítőszer: 150 g
- Só: 1 csipet
- Ráma margarin: 250 g
- Tojás: 4 db
- Tej: 1-1,5 dl (liszttől függően)
Töltelékhez:
- Alma: 2 kg
- Fahéj: ízlés szerint (kb. 1 evőkanál)
- Cukor vagy édesítőszer: ízlés szerint
- Só: 1 csipet
- Darált keksz vagy zsemlemorzsa: 2 marék
Tetejére:
- Felvert tojás: 1 db
- Sütésálló dekorcsokoládé: ízlés szerint (elhagyható)
Elkészítés:
- Alma előkészítése:
Az almákat meghámozzuk, lereszeljük vagy vékony gerezdekre vágjuk. Fahéjjal, cukorral és sóval ízesítve megdinszteljük, majd hagyjuk kihűlni. - Tészta elkészítése:
A tészta hozzávalóit (liszt, sütőpor, vaníliás cukor, cukor, só, margarin, tojás, tej) összegyúrjuk, majd két egyenlő részre osztjuk és hűtőbe tesszük pihenni, amíg az alma kihűl. - Első tésztalap:
A pihentetett tészta egyik felét lisztezett felületen kinyújtjuk, majd egy zsírozott, lisztezett tepsibe helyezzük. - Töltelék elhelyezése:
A kihűlt almához keverjük a darált kekszet vagy zsemlemorzsát, és egyenletesen eloszlatjuk az első tésztarétegen. - Második tésztalap:
A másik tésztalapot is kinyújtjuk, majd az alma rétegre helyezzük. Villával megszúrkáljuk, majd megkenjük felvert tojással. Díszíthetjük sütésálló csokoládéval. - Sütés:
Az előmelegített sütőben 180°C-on pirosra sütjük, kb. 60 perc alatt. Hagyjuk kissé hűlni, majd szeletelve tálaljuk.
Tálalás:
Az almás linzert szeletekre vágva kínáljuk, akár porcukorral megszórva. Egy csésze tea vagy kávé mellett tökéletes desszert.
Tippek és trükkök:
- Az alma ízesítéséhez használhatunk egy kevés reszelt gyömbért is, ami különlegesebb ízvilágot ad a süteménynek.
- Ha még omlósabb tésztát szeretnénk, a margarin helyett vajjal is elkészíthetjük a receptet.