Recept neve: A legpuhább linzer
Recept előtörténete: Egy különlegesen puha és omlós linzer recept, amely a citrusos ízek frissességével és a házias lekvár édességével varázsol el. Ideális ünnepi asztalra, vagy egyszerűen csak, ha valami igazán különleges aprósüteményre vágyunk.
Recept származási országa: Magyarország
Kategória: Desszert, Aprósütemény
Linzer recept
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 30 perc
- Pihentetés: 1 óra
- Sütés: 10-12 perc
- Összesen: kb. 70 perc
Mennyiség: 4 adag
Összetevők:
A tésztához:
- Liszt: 300 g
- Vaníliás porcukor: 100 g
- Sütőpor: 1 teáskanál
- Só: 1 csipet
- Margarin: 200 g
- Narancs reszelt héja: 0,5 db
- Citrom reszelt héja: 0,5 db
- Tojássárgája: 1 db
Továbbá:
- Sárgabarack lekvár: ízlés szerint
- Vaníliás porcukor: a szóráshoz
Elkészítés:
- Tészta készítése:
Egy keverőtálban összekeverjük a lisztet, vaníliás porcukrot, sütőport és sót. Hozzáadjuk a kockára vágott margarint, majd az ujjainkkal morzsoljuk, amíg morzsás állagot kapunk. Belekeverjük a narancs és citrom reszelt héját. Végül hozzáadjuk a tojássárgáját, és kitartóan gyúrva összedolgozzuk a tésztát. A kész tésztát folpackba csomagolva hűtőbe tesszük legalább 1 órára. - Tészta nyújtása és formázása:
A hűtött tésztát enyhén lisztezett deszkán 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk. Kiszaggatjuk tetszőleges formákkal, majd a leeső részeket újra összegyúrjuk és formázzuk. Ügyeljünk, hogy a tészta ne melegedjen fel túlságosan, mert ragadhat. - Sütés:
A kiszaggatott tésztadarabokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 180°C-ra előmelegített sütőben, alsó-felső sütésen, 10-12 perc alatt világosra sütjük. Hagyjuk kihűlni. - Összeállítás:
Egy teljes és egy lyukas linzert sárgabarack lekvárral összeragasztunk. Az elkészült linzereket dobozban tároljuk, hogy másnapra megpuhuljanak.
Tálalás:
Tálalás előtt szórjuk meg vaníliás porcukorral, és kínáljuk teához vagy kávéhoz.
Tippek és trükkök:
- A tésztát érdemes gyors mozdulatokkal gyúrni, hogy ne olvadjon meg a margarin.
- A linzereket bármilyen savanykás lekvárral is elkészíthetjük, például szilvalekvárral vagy málnalekvárral.