Recept neve: Eperlekváros linzer
Recept előtörténete: Egy különleges linzer recept, ahol a kakaós és a sima tészta váltakozása nemcsak ízben, de látványban is feldobja az ünnepi asztalt. Az édes eperlekvár és az omlós tészta kombinációja ideális desszert karácsonyra vagy bármilyen családi összejövetelre.
Recept származási országa: Magyarország
Kategória: Desszert, Aprósütemény
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 30 perc
- Pihentetés: 1 óra
- Sütés: 7-8 perc
- Összesen: kb. 75 perc
Mennyiség: 6 adag
Összetevők:
Tésztához:
- Liszt: 450 g
- Vaj: 300 g
- Porcukor: 150 g
- Vaníliás cukor: 1 tasak
- Sütőpor: 1 teáskanál
- Tojás: 1 db
- Tejföl: 2 evőkanál
- Citrom reszelt héja: 1 db
- Kakaópor: 2 teáskanál
Töltelékhez:
- Eperlekvár: ízlés szerint
Díszítéshez:
- Porcukor: szóráshoz
Elkészítés:
- Tészta elkészítése:
A lisztet, vajat, porcukrot, vaníliás cukrot, sütőport, tojást, tejfölt és a citrom reszelt héját gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A tésztát két egyenlő részre osztjuk, az egyik felébe belegyúrjuk a kakaóport. Mindkét tésztát folpackba csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük. - Tészta formázása:
Mindkét cipót két részre osztjuk. A tésztadarabokat lisztezett felületen 2 mm vastagságúra nyújtjuk. Az egyik világos és az egyik kakaós tésztát cakkos szaggatóval kiszúrjuk, majd 180°C-ra előmelegített sütőben 7-8 perc alatt aranyszínűre sütjük. Sütés után a kihűlt linzereket kettéosztjuk, és a felének a közepét kiszúrjuk egy kisebb formával. - Tészta rétegezése:
A maradék két tésztát (egy sima és egy kakaós) egymásra helyezzük, kissé kinyújtjuk, hogy összetapadjanak. Ebből is linzer formákat szaggatunk, és ugyanúgy megsütjük, mint az előző adagot. - Összeállítás:
A kihűlt linzereket eperlekvárral ragasztjuk össze. A linzereket úgy variáljuk, hogy hol a kakaós, hol a sima legyen felül. A kész linzereket porcukorral meghintjük.
Tálalás:
Az eperlekváros linzert porcukorral megszórva kínáljuk. Kiváló desszertként szolgál ünnepi alkalmakra, vagy egyszerű délutáni csemegének is tökéletes.
Tippek és trükkök:
- A tésztát gyorsan dolgozzuk össze, hogy a vaj ne olvadjon meg túlságosan, így a linzerek omlósak maradnak.
- Az eperlekvárt más gyümölcslekvárral is helyettesíthetjük, például málnával vagy ribizlivel, ha savanykásabb ízvilágot szeretnénk.