Eperlekváros linzer

Omlós tészta és édes eperlekvár egy tökéletes linzerben. Ünnepi különlegesség minden alkalomra!

2 Perc olvasás
Eperlekváros linzer

Recept neve: Eperlekváros linzer
Recept előtörténete: Egy különleges linzer recept, ahol a kakaós és a sima tészta váltakozása nemcsak ízben, de látványban is feldobja az ünnepi asztalt. Az édes eperlekvár és az omlós tészta kombinációja ideális desszert karácsonyra vagy bármilyen családi összejövetelre.
Recept származási országa: Magyarország
Kategória: Desszert, Aprósütemény

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 30 perc
  • Pihentetés: 1 óra
  • Sütés: 7-8 perc
  • Összesen: kb. 75 perc

Mennyiség: 6 adag


Összetevők:

Tésztához:

  • Liszt: 450 g
  • Vaj: 300 g
  • Porcukor: 150 g
  • Vaníliás cukor: 1 tasak
  • Sütőpor: 1 teáskanál
  • Tojás: 1 db
  • Tejföl: 2 evőkanál
  • Citrom reszelt héja: 1 db
  • Kakaópor: 2 teáskanál

Töltelékhez:

  • Eperlekvár: ízlés szerint

Díszítéshez:

  • Porcukor: szóráshoz

Elkészítés:

  1. Tészta elkészítése:
    A lisztet, vajat, porcukrot, vaníliás cukrot, sütőport, tojást, tejfölt és a citrom reszelt héját gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A tésztát két egyenlő részre osztjuk, az egyik felébe belegyúrjuk a kakaóport. Mindkét tésztát folpackba csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük.
  2. Tészta formázása:
    Mindkét cipót két részre osztjuk. A tésztadarabokat lisztezett felületen 2 mm vastagságúra nyújtjuk. Az egyik világos és az egyik kakaós tésztát cakkos szaggatóval kiszúrjuk, majd 180°C-ra előmelegített sütőben 7-8 perc alatt aranyszínűre sütjük. Sütés után a kihűlt linzereket kettéosztjuk, és a felének a közepét kiszúrjuk egy kisebb formával.
  3. Tészta rétegezése:
    A maradék két tésztát (egy sima és egy kakaós) egymásra helyezzük, kissé kinyújtjuk, hogy összetapadjanak. Ebből is linzer formákat szaggatunk, és ugyanúgy megsütjük, mint az előző adagot.
  4. Összeállítás:
    A kihűlt linzereket eperlekvárral ragasztjuk össze. A linzereket úgy variáljuk, hogy hol a kakaós, hol a sima legyen felül. A kész linzereket porcukorral meghintjük.

Tálalás:

Az eperlekváros linzert porcukorral megszórva kínáljuk. Kiváló desszertként szolgál ünnepi alkalmakra, vagy egyszerű délutáni csemegének is tökéletes.

Tippek és trükkök:

  • A tésztát gyorsan dolgozzuk össze, hogy a vaj ne olvadjon meg túlságosan, így a linzerek omlósak maradnak.
  • Az eperlekvárt más gyümölcslekvárral is helyettesíthetjük, például málnával vagy ribizlivel, ha savanykásabb ízvilágot szeretnénk.

Megosztom a receptet
Linzer receptek
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.