Recept neve: Karácsonyi linzertorta
Recept előtörténete: A Karácsonyi linzertorta egy különleges, gazdag ízvilágú sütemény, amely tökéletes kiegészítője az ünnepi asztalnak. A mogyoró, dió, és az illatos fűszerek harmonikus keveréke teszi ezt a tortát igazán felejthetetlenné.
Kategória: Desszert, Torta
Linzer recept
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 20 perc
- Pihentetés: 30 perc
- Sütés: 30-40 perc
- Összesen: kb. 1 óra 30 perc
Mennyiség: Nem megadott
Összetevők:
Tésztához:
- Porcukor: 200 g
- Tojás: 3 db
- Darált mogyoró: 300 g
- Liszt: 350 g
- Sütőpor: 1 teáskanál
- Vaj: 300 g (lágy)
- Vaníliás cukor: 1 csomag
- Citrom reszelt héja: 0,5 db
- Fahéj: ízlés szerint
- Szegfűszeg: ízlés szerint
- Só: 1 csipet
Töltelékhez:
- Áfonyalekvár: 300 g
- Zsemlemorzsa: 2 evőkanál
- Málnalekvár: 300 g
- Darált dió: 300 g
Díszítéshez:
- Tojássárgája: 1 db
- Fahéjas cukor: szóráshoz
Elkészítés:
- Tészta készítése:
A mogyorót vagy diót összekeverjük a liszttel és a sütőporral, majd összemorzsoljuk a lágy vajjal. Hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot, citromhéjat, tojásokat, fűszereket és a sót. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és letakarva 30 percre hűtőbe tesszük. - Formázás:
A tészta 3/4 részét kinyújtjuk, és egy 24 cm átmérőjű kikent, lisztezett piteformába helyezzük, peremet is kialakítva. A tésztát villával megszurkáljuk, megszórjuk zsemlemorzsával, és megkenjük a lekvárokkal. - Rácsos tetejű torta:
A maradék tésztát kinyújtjuk, csíkokat vágunk belőle, és rácsozatot készítünk a torta tetejére. A csíkok végeit összenyomkodjuk a peremmel, majd megkenjük tojássárgájával. - Sütés:
Előmelegített sütőben 180°C-on 30-40 percig sütjük, amíg aranybarnára nem sül. Hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük.
Tálalás:
A linzertortát fahéjas cukorral meghintve tálaljuk. Ideális desszert karácsonyi összejövetelekre vagy ünnepi vacsorákra.
Tippek és trükkök:
- A töltelékben variálhatjuk a lekvárokat vagy akár gyümölcsdarabokat is adhatunk hozzá a gazdagabb ízért.
- A tészta omlóssága a hideg vajtól és gyors munkától függ, így ügyeljünk a gyors gyúrásra és a megfelelő pihentetésre.