Karácsonyi linzertorta

Gazdag ízek és illatos fűszerek egy különleges karácsonyi linzertortában!

2 Perc olvasás

Recept neve: Karácsonyi linzertorta
Recept előtörténete: A Karácsonyi linzertorta egy különleges, gazdag ízvilágú sütemény, amely tökéletes kiegészítője az ünnepi asztalnak. A mogyoró, dió, és az illatos fűszerek harmonikus keveréke teszi ezt a tortát igazán felejthetetlenné.
Kategória: Desszert, Torta

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 20 perc
  • Pihentetés: 30 perc
  • Sütés: 30-40 perc
  • Összesen: kb. 1 óra 30 perc

Mennyiség: Nem megadott


Összetevők:

Tésztához:

  • Porcukor: 200 g
  • Tojás: 3 db
  • Darált mogyoró: 300 g
  • Liszt: 350 g
  • Sütőpor: 1 teáskanál
  • Vaj: 300 g (lágy)
  • Vaníliás cukor: 1 csomag
  • Citrom reszelt héja: 0,5 db
  • Fahéj: ízlés szerint
  • Szegfűszeg: ízlés szerint
  • Só: 1 csipet

Töltelékhez:

  • Áfonyalekvár: 300 g
  • Zsemlemorzsa: 2 evőkanál
  • Málnalekvár: 300 g
  • Darált dió: 300 g

Díszítéshez:

  • Tojássárgája: 1 db
  • Fahéjas cukor: szóráshoz

Elkészítés:

  1. Tészta készítése:
    A mogyorót vagy diót összekeverjük a liszttel és a sütőporral, majd összemorzsoljuk a lágy vajjal. Hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot, citromhéjat, tojásokat, fűszereket és a sót. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és letakarva 30 percre hűtőbe tesszük.
  2. Formázás:
    A tészta 3/4 részét kinyújtjuk, és egy 24 cm átmérőjű kikent, lisztezett piteformába helyezzük, peremet is kialakítva. A tésztát villával megszurkáljuk, megszórjuk zsemlemorzsával, és megkenjük a lekvárokkal.
  3. Rácsos tetejű torta:
    A maradék tésztát kinyújtjuk, csíkokat vágunk belőle, és rácsozatot készítünk a torta tetejére. A csíkok végeit összenyomkodjuk a peremmel, majd megkenjük tojássárgájával.
  4. Sütés:
    Előmelegített sütőben 180°C-on 30-40 percig sütjük, amíg aranybarnára nem sül. Hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük.

Tálalás:

A linzertortát fahéjas cukorral meghintve tálaljuk. Ideális desszert karácsonyi összejövetelekre vagy ünnepi vacsorákra.

Tippek és trükkök:

  • A töltelékben variálhatjuk a lekvárokat vagy akár gyümölcsdarabokat is adhatunk hozzá a gazdagabb ízért.
  • A tészta omlóssága a hideg vajtól és gyors munkától függ, így ügyeljünk a gyors gyúrásra és a megfelelő pihentetésre.

Megosztom a receptet
Linzer receptek
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.