A linzer akkor a legfinomabb, ha igazán omlós és puha, bemutatunk egy olyan receptet, amely nekünk nagyon bevált. Ahogy elkészült, már tálalhatjuk is, nem kell napokig várni, hogy megpuhuljon. Méltó megkoronázása az ünnepi ebédnek.
Linzer recept
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 20 perc
- Pihentetés: 30-60 perc
- Sütés: 10-12 perc
- Összesen: kb. 1 óra
Mennyiség: 20-25 db sütemény (mérettől függően)
Összetevők:
- Finomliszt: 300 g
- Vaj (hideg): 200 g
- Kristálycukor: 100 g
- Tojássárgája: 1 db
- Tojás (egész): 1 db
- Citrom reszelt héja és leve: 0,5 db
- Só: egy csipet
- Vaníliás cukor: 1 csomag (opcionális)
Töltelékhez:
- Lekvár: ízlés szerint (pl. sárgabarack, málna)
Díszítéshez:
- Porcukor: szóráshoz
Elkészítés:
- Tészta készítése:
- A lisztet és a kristálycukrot összekeverjük. Hozzáadjuk a csipet sót, a reszelt citromhéjat, a hideg vajat, és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk.
- A tojássárgáját, az egész tojást és a citromlevet hozzáadva gyorsan tésztává gyúrjuk. Ha szükséges, adjunk hozzá egy kevés tejfölt, hogy összeálljon a tészta, de ne legyen ragacsos.
- Pihentetés:
- A tésztát gombóccá formázzuk, folpackba csomagoljuk, és legalább 30-60 percre hűtőbe tesszük.
- Nyújtás és szaggatás:
- A pihentetett tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 5 mm vastagságúra nyújtjuk.
- Kiszaggatjuk tetszőleges formákkal, minden második darabot lyukasan.
- Sütés:
- A süteményeket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.
- 160°C-ra előmelegített sütőben, légkeveréses funkción kb. 10-12 perc alatt világos színűre sütjük. Ne süssük túl, hogy ne száradjanak ki.
- Összeállítás:
- A kihűlt sütemények alsó részét lekvárral megkenjük, a lyukas felső részeket porcukorral meghintjük, majd összeillesztjük a két részt.
Tálalás:
A linzer azonnal fogyasztható, de zárt dobozban tárolva napokig friss és omlós marad.
Tippek és trükkök:
- Hűvös környezetben dolgozzunk: A vaj ne olvadjon meg a tésztában, hogy megőrizze omlósságát.
- Gyors munka: A tésztát gyorsan gyúrjuk össze és nyújtsuk ki, hogy ne melegedjen túl.