Recept neve: Diós linzer (glutén- és tejmentes)
Recept előtörténete: Ez a diós linzer recept glutén- és tejmentes változatban készült, így diétázók és ételérzékenységgel élők is élvezhetik a klasszikus ízeket. A darált dió gazdag ízt ad a tésztának, amelyet lekvárral töltve még különlegesebbé tehetünk.
Recept származási országa: Magyarország
Kategória: Desszert, Aprósütemény
Linzer recept
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 20 perc
- Sütés: 8 perc
- Összesen: kb. 45 perc
Mennyiség: 5 adag
Összetevők:
Tésztához:
- Gluténmentes lisztkeverék: 300 g
- Margarin (tejmentes): 125 g
- Cukor: 100 g
- Tojás: 2 db
- Sütőpor: 0,5 mokkáskanál
- Vaníliás cukor: 2 csomag
- Citrom reszelt héja: 0,5 db
- Darált dió: 100 g
Díszítéshez:
- Tojás: 1 db (felverve)
- Darált dió: 100 g
Töltelékhez:
- Baracklekvár: ízlés szerint
Elkészítés:
- Tészta készítése:
Az összes hozzávalót (gluténmentes lisztkeverék, margarin, cukor, tojások, sütőpor, vaníliás cukor, citromhéj, darált dió) egy tálban összekeverjük, majd homogén tésztává gyúrjuk. - Formázás:
A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, kb. 3-4 mm vastagságúra. Tetszés szerinti formákkal kiszaggatjuk. A sütik felső részeit felvert tojással megkenjük, majd darált dióba forgatjuk. - Sütés:
A tésztadarabokat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 8 perc alatt aranyszínűre sütjük. - Összeállítás:
A kihűlt linzereket baracklekvárral összeragasztjuk. A kész süteményeket tálalás előtt hagyjuk pihenni, hogy az ízek összeérjenek.
Tálalás:
A diós linzereket tálalás előtt megszórhatjuk porcukorral (eritrittel vagy más diétás édesítővel is helyettesíthetjük). Kiváló kísérője egy csésze forró teának vagy kávénak.
Tippek és trükkök:
- A tésztát gyorsan dolgozzuk össze, hogy a margarin ne olvadjon meg túlzottan, így biztosítva a linzer omlós textúráját.
- A lekvár ízlés szerint variálható, például málna- vagy ribizlilekvár is kiválóan illik hozzá.