Recept neve: Fahéjas linzer
Recept előtörténete: Ez a fahéjas linzer recept a hideg téli napok kedvence, amely az ünnepi időszakot is meghittebbé teszi. A fahéj illata és az omlós tészta kombinációja, lekvárral töltve, tökéletes desszert bármilyen alkalomra, legyen az karácsonyi vendégvárás vagy egy családi uzsonna.
Recept származási országa: Magyarország
Kategória: Desszert, Aprósütemény
Linzer recept
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 30 perc
- Pihentetés: 30 perc
- Sütés: 7-8 perc
- Összesen: kb. 90 perc
Mennyiség: 5 adag
Összetevők:
Tésztához:
- Liszt: 500 g
- Vaj: 250 g (hideg)
- Porcukor: 250 g
- Tojássárgája: 2 db
- Tojás: 1 db
- Vaníliás cukor: 1 csomag
- Sütőpor: 0,5 csomag
- Fahéj: 1 evőkanál
Töltelékhez:
- Lekvár: ízlés szerint (pl. sárgabarack, málna vagy szilva)
Elkészítés:
- Tészta készítése:
A lisztet, sütőport és fahéjat egy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot, hideg vajat és a tojásokat, majd gyors mozdulatokkal homogén tésztává gyúrjuk. A tésztát folpackba csomagolva fél órára hűtőbe tesszük. - Formázás:
A hűtött tésztát lisztezett felületen kb. 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk. Kiszaggatjuk tetszőleges formákkal, majd a formákat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. - Sütés:
Az előmelegített 180°C-os sütőben 7-8 perc alatt aranysárgára sütjük a linzereket. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni őket. - Összeállítás:
A kihűlt linzereket lekvárral összeragasztjuk. Az ízek másnapra tökéletesen összeérnek, és a sütemények omlósak lesznek.
Tálalás:
A fahéjas linzereket tálalás előtt megszórhatjuk porcukorral. Tökéletes kiegészítője egy csésze forró teának vagy kávénak, és kiválóan tárolható fémdobozban.
Tippek és trükkök:
- A tésztát gyorsan dolgozzuk össze, hogy a vaj ne olvadjon meg túlságosan, így a linzerek omlósak maradnak.
- Az ízvilágot gazdagíthatjuk egy kevés reszelt citrom- vagy narancshéjjal a tésztában.