Recept neve: Csokoládés linzerszív
Recept előtörténete: Ez a szív formájú linzer tökéletes választás különleges alkalmakra, például Valentin-napra vagy gyerekzsúrra. Az omlós tészta és a csokoládé bevonat ellenállhatatlan kombinációja, a piros szórócukor pedig vidám és ünnepi hangulatot kölcsönöz a süteménynek.
Recept származási országa: Magyarország
Kategória: Desszert, Aprósütemény
Linzer recept
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 20 perc
- Pihentetés: 30 perc
- Sütés: 20 perc
- Összesen: kb. 45 perc
Mennyiség: 4 adag
Összetevők:
Tésztához:
- Liszt: 200 g
- Sütőpor: 1/4 csomag
- Só: 1 csipet
- Vaj: 150 g (hideg, felkockázva)
- Porcukor: 50 g
- Tojás: 1 db
- Hideg víz: 1 evőkanál (szükség esetén)
Bevonathoz:
- Étcsokoládé: 1 tábla (kb. 100 g)
- Piros szórócukor: ízlés szerint
Elkészítés:
- Tészta készítése:
A lisztet, sütőport és sót egy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a hideg vajat, és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk. Amikor morzsalékos állagot kapunk, hozzáadjuk a porcukrot és a tojást, majd összegyúrjuk a tésztát. Ha szükséges, adjunk hozzá egy evőkanál hideg vizet, hogy összeálljon a tészta. A kész tésztát fóliába csomagolva 30 percre a hűtőbe tesszük. - Formázás:
A hűtött tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, kb. 3-4 mm vastagságúra. Szív formájú kiszúróval kiszaggatjuk a tésztát. A maradék tésztát újra összegyúrjuk, kinyújtjuk, és ismét kiszúrjuk. - Sütés:
A szív alakú tésztadarabokat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten (kb. 180°C) 20 perc alatt világosra sütjük. A kisült süteményeket rácson hagyjuk teljesen kihűlni. - Díszítés:
Az étcsokoládét vízgőz felett felolvasztjuk. A kihűlt linzerszíveket bevonjuk az olvasztott csokoládéval, majd ízlés szerint megszórjuk piros szórócukorral.
Tálalás:
A csokoládés linzerszíveket tálalás előtt hagyjuk megszilárdulni, hogy a csokoládé bevonat tökéletes legyen. Tökéletes desszert ünnepi alkalmakra vagy egy különleges uzsonnához.
Tippek és trükkök:
- A tészta nyújtásakor ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl vékony, hogy megőrizze omlós textúráját.
- A szórócukor helyett reszelt fehér csokoládéval vagy ehető gyöngyökkel is díszíthetjük a szíveket.