Recept neve: Linzercsiga egyszerűen
Recept előtörténete: Ez az egyszerű linzercsiga recept tökéletes választás azoknak, akik gyorsan elkészíthető, mégis különleges süteményt szeretnének. A vaníliás és kakaós tészták spirális kombinációja nemcsak ízletes, hanem látványos is, így kiváló desszert lehet bármilyen összejövetelre.
Recept származási országa: Magyarország
Kategória: Desszert, Aprósütemény
Linzer recept
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 20 perc
- Pihentetés: 2-3 óra
- Sütés: 10-11 perc
- Összesen: kb. 45 perc aktív munka
Mennyiség: 5 adag
Összetevők:
- Liszt: 300 g
- Porcukor: 100 g
- Vaníliás cukor: 1 csomag
- Tojás: 1 db
- Margarin: 200 g
- Kakaópor: 20 g
Elkészítés:
- Tészta készítése:
A lisztet összekeverjük a porcukorral és vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a tojást és a margarint. Az egészet gyors mozdulatokkal összegyúrjuk homogén tésztává. - Tészta elosztása és ízesítése:
A tésztát két egyenlő részre osztjuk. Az egyik felébe belegyúrjuk a kakaóport. Mindkét tésztát külön-külön folpackba csomagoljuk, és legalább 2-3 órára (vagy akár egy egész éjszakára) a hűtőbe tesszük. - Nyújtás és formázás:
A hűtött tésztát kb. 4-5 mm vastagságú téglalap alakúra nyújtjuk. A két lapot egymásra helyezzük (a kakaós tésztát a vaníliásra), majd szorosan feltekerjük, mint a bejglit. A tésztahengert ismét hűtőbe tesszük 1-2 órára, hogy könnyebben szeletelhető legyen. - Szeletelés és sütés:
A megkeményedett tésztahengert kb. 5-6 mm vastag szeletekre vágjuk. A szeleteket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, egymástól 2 cm távolságra. Az előmelegített sütőben 180°C-on légkeveréses módban kb. 10 percig sütjük (hagyományos sütőben 200°C-on 10-11 percig). - Hűtés:
A sütőből kivéve a linzercsigák még puhák lesznek, de hűlés közben megszilárdulnak, miközben megőrzik puha és omlós textúrájukat.
Tálalás:
A linzercsigákat kihűlés után tálalhatjuk, akár porcukorral megszórva. Kiváló desszert egy csésze tea vagy kávé mellé.
Tippek és trükkök:
- Ha szeretnénk, a kakaós tésztát tovább ízesíthetjük egy kevés fahéjjal vagy reszelt narancshéjjal.
- A tészta hűtése elengedhetetlen a könnyű szeletelhetőség és a szép spirálminta érdekében.