Recept neve: Narancsos-diós linzer
Recept előtörténete: Ez a narancsos és diós linzer különleges ízvilágával a karácsonyi ünnepek egyik kedvencévé válhat. Az omlós tészta, a dió ropogós textúrája és a sárgabaracklekvár édessége tökéletes harmóniát alkot, így ez a sütemény minden ünnepi asztalon megállja a helyét.
Recept származási országa: Magyarország
Kategória: Desszert, Aprósütemény
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 30 perc
- Pihentetés: 1 óra
- Sütés: 8-10 perc
- Összesen: kb. 90 perc
Mennyiség: 10 adag
Összetevők:
Tésztához:
- Narancs reszelt héja: 1 db
- Liszt: 500 g
- Sütőpor: 1 teáskanál
- Só: 1 csipet
- Vaj: 250 g
- Porcukor: 200 g
- Tojássárgája: 2 db
- Tojás: 1 db
Díszítéshez:
- Tojásfehérje: 1 db
- Dió: 100 g (cukrozott, durvára vágva)
Töltelékhez:
- Sárgabaracklekvár: ízlés szerint
Díszítéshez:
- Porcukor: szóráshoz
Elkészítés:
- Tészta készítése:
A narancs reszelt héját, lisztet, sütőport, sót, vajat, porcukrot, tojássárgáját és tojást gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, hogy homogén tésztát kapjunk. A tésztát fóliába csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük. - Formázás:
A pihentetett tésztát lisztezett felületen kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, majd linzerkiszúróval formára szaggatjuk. Minden második darab közepét gyűszűvel vagy kiszúróval lyukasztjuk ki. - Díszítés és sütés:
A lyukas tésztadarabokat tojásfehérjével megkenjük, majd cukrozott dióval megszórjuk. A linzereket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 180°C-ra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt világosra sütjük. - Összeállítás:
A kisült és kihűlt linzereket sárgabaracklekvárral összetapasztjuk. A kész linzereket porcukorral meghintjük.
Tálalás:
A narancsos-diós linzereket tálalás előtt hagyjuk egy kicsit pihenni, hogy az ízek összeérjenek. Tökéletes desszertként kínálható ünnepi alkalmakra, vagy egyszerű délutáni teához.
Tippek és trükkök:
- A narancs reszelt héja frissességet ad a tésztának, de kipróbálhatjuk citrommal is a változatosabb ízvilág érdekében.
- A linzereket légmentesen záródó dobozban tárolva akár egy hétig is frissen tarthatjuk.